Simpozij

AVTIZEM: OD DIAGNOSTIKE K TERAPIJI


Konec novembra 2015 smo v sodelovanju s Katedro za pediatrijo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru pripravili simpozij z naslovom Avtizem: Od diagnostike k terapiji. Z njim smo obeležili 10. obletnico ambulantne obravnave otrok in mladostnikov z avtizmom v Sloveniji.


Simpozij Avtizem: Od diagnostike k terapiji.

Kot je v uvodnem predavanju izpostavila ustanovna direktorica Inštituta za avtizem in sorodne motnje doc. dr. Marta Macedoni-Lukšič, izbrani naslov ponazarja strokovni razvoj področja avtizma pri nas. Na začetku smo prizadevanja usmerjali zlasti v razvoj kakovostnega diagnosticiranja ob zavedanju, da bo otrokom z avtizmom vendarle potrebno ponuditi tudi ustrezno terapevtsko pomoč.

Enega najpomembnejših premikov v tem oziru predstavlja Projekt ZORA - Več zdravja za otroke in mladostnike z avtizmom in njihove družine, ki je financiran iz sredstev Norveškega finančnega mehanizma. Osnovna vizija omenjenega projekta, ki poteka pod okriljem Inštituta, je razvoj terapevtskih in izobraževalnih programov, ki sledijo svetovnim smernicam.


citat Temple Grandin

Na simpoziju smo predstavili raznolike visoko kakovostne terapevtske in druge storitve, ki jih brezplačno ponujamo otrokom in mladostnikom z avtizmom, ki prihajajo iz vseh koncev Slovenije, strokovnjakom, ki se srečujejo z njimi, in njihovim staršem.
Projekt bo v teku do konca aprila 2016, več o njem pa si je mogoče prebrati na uradni spletni strani http://zora.instavtizem.org/