Piškotki

Uporaba piškotkov

Inštitut za avtizem in sorodne motnje, Goričane 84, 1215 Medvode, Slovenija na spletnem mestu INSTAVTIZEM, dostopnem na povezavi www.instavtizem.org, uporablja spletne piškotke.

Spletna stran INSTAVTIZEM ponuja možnost nastavitve spletnega brskalnika, da se v celoti ali delno izvzame dovoljenje za shranjevanje piškotkov na trdem disku uporabnikovega računalnika ali drugi napravi, ki se uporablja za brskanje po spletu. Ob ponovnem obisku spletne strani lahko ponudnik dostopa do podatkov na uporabnikovi napravi, ki so se zbrali s pomočjo piškotkov.

Uporabnik lahko pregleduje spletno stran INSTAVTIZEM brez uporabe piškotkov, vendar se lahko zgodi, da nekatere funkcije ali storitve spletne strani ne bodo pravilno delovale. Če se obiskovalec ne strinja z uporabo piškotkov, mora v nastavitvah brskalnika zavrniti možnost uporabe piškotkov oziroma izbrati možnost, da se ob shranitvi piškotkov uporabnika obvesti.

Kaj so piškotki?

Piškotki (ang. cookies) so majhne tekstovne datoteke, ki se shranjujejo na uporabnikov računalnik in omogočajo komunikacijo med uporabnikovim brskalnikom in spletno stranjo.

Večina piškotkov se uporablja za naslednje namene:

· pridobivanje informacij kot so obisk spletne strani, trajanje obiska, ogled video posnetkov, uporabljenih brskalnikov, operacijskih sistemov, vrste brskalnikov, ločljivost zaslona in geografska lokacija, pridobljenih na podlagi anonimnih IP naslovov – vse našteto je potrebno npr. za prilagoditev velikosti spletne strani, ki se prikaže na uporabnikovem zaslonu,

· identificiranje obiskovalcev spletne strani kot registriranih članov (brez shranitve uporabnikovega gesla) in prepoznavo uporabnikov kot registriranih članov modnega kluba ob naslednjem obisku spletne strani,

· prikazovanje števila uporabnikov (na anonimen način), ki so prijavljeni na spletno stran INSTAVTIZEM,

· shranjevanje uporabnikovih nastavitev v zvezi s postavitvijo spletne strani, velikostjo besedila in barvnimi preferencami,

· izmenjavo informacij s tretjimi osebami z namenom nadaljnjega opravljanja storitev na spletni strani – informacije, ki so pridobljene na ta način, se uporablja le za zagotavljanje storitev, izdelkov in funkcij, ne pa tudi za druge namene,

· pridobivanje informacij o vstopnih in izstopnih točkah uporabnika, ki je obiskal spletno stran INSTAVTIZEM,

· prilagajanje oglaševanja za vsakega uporabnika in merjenje učinkovitosti oglaševanja.

Kako INSTAVTIZEM uporablja piškotke?

Ponudnik s pomočjo piškotkov zagotavlja boljše ter uporabniku bolj prijazno in osebno prilagojeno delovanje in prikazovanje spletnega mesta, obenem pa mu piškotki pomagajo pri analizi uporabnikov, beleženju obiska (statistični nameni) ter za bolj učinkovito oglaševanje.

Piškotki oziroma podatki, zbrani z njihovo pomočjo, sami po sebi ne omogočajo identifikacije uporabnika v smislu zakonodaje o varstvu osebnih podatkov, saj z njimi ni mogoče ugotoviti, za katero konkretno osebo gre.

Vrste piškotkov

1. Piškotki so povsem varni za uporabnikovo opremo, saj ne prenašajo virusov ali druge nezaželene programske opreme. Piškotki omogočajo spletni strani INSTAVTIZEM identificirati programsko opremo uporabnika in prilagoditi storitev vsakemu posameznemu uporabniku. Piškotki se razlikujejo glede na njihovo funkcionalnost, dolžino veljavnosti in stran, ki jih namešča.

2. INSTAVTIZEM uporablja 2 vrsti piškotkov:

a) Sejni: shranjeni na uporabnikovov napravo in ostanejo do konca seje brskalnika. Evidentirana informacija se nato trajno izbriše iz pomnilnika naprave. Mehanizem ne dovoljuje sejnim piškotkom, da zbirajo osebne podatke ali kakršnekoli zaupne podatke o uporabnikovih napravah.

b) Trajni: shranijo se na uporabnikovo napravo in ostanejo dokler jih uporabnik ne izbriše. Končana seja brskalnika ali naprave ne izbriše piškotkov iz uporabnikove naprave. Mehanizem ne dovoljuje sejnim piškotkom, da zbirajo osebne podatke ali kakršnekoli zaupne podakte o uporabnikovih napravah.

3. Obiskovalci imajo možnost omejiti ali onemogočiti shranjevanje piškotkov na napravo. Če se obiskovalec odloči za to možnost, bo uporaba spletne strani še naprej možna, poleg nalog, ki jih po svoji naravi zahtevajo piškotki.

Če uporabnik ne želi, da spletna stran INSTAVTIZEM zbira statistične podatke o njegovem obnašanju na spletni strani, lahko

1. Nastavi brskalnik na možnost "Ne dovolim uporabe piškotkov".

2. Nastavi brskalnik, da se piškotki ob zaprtju brskalnika izbrišejo.

Dovoljenje za namestitev piškotkov lahko uporabnik kadarkoli nastavi, spremeni, prilagodi ali prekliče tudi v nastavitvah brskalnika, ki ga uporablja za dostop spletne strani INSTAVTIZEM.

Internetne povezave:

nastavitve piškotkov v brskalniku Chrome

nastavitve piškotkov v brskalniku Internet Explorer

nastavitve piškotkov v brskalniku Firefox

nastavitve piškotkov v brskalniku Safari